Doprava zdarma při nákupu nad 5000 Kč. 

Delikátní cukrovíčko od @johapekla

Naše dvorní fotografka a administrátorka sociálních sítí Elisha Johana Jarcová se ve volném čase věnuje i pečení. Johana nám občas svoje skvosty přinese na ochutnávku a na každé oslavě zazáří se svým dortem. Co je ale opravdu mana nebeská, jsou její vanilkové rohlíčky. S přicházejícím adventem se nám objeví světýlko naděje, že nám Johana přinese alespoň na ochutnávku z jejího prvního pečení. Možná se trefíte se svou návštěvou našeho salonu a zbude pár kousků i na Vás, ale na to bych raději nespoléhala, mizí totiž závratnou rychlostí. Že už na ně dostáváte chuť? Nedivíme se. Nemusíte však smutnit, Johana se s Vámi podělí o své ověřené recepty. Tak si pište:

 

Vanilkové rohlíčky 

Nejlepší jsou hezky odleželé, ale není nutné klást si přehnané cíle. Raději je upečte až před Vánoci, věřte, že tak silnou vůli nemáte, abyste je vydrželi utajit před celou rodinou až do Vánoc. Představte si křehounký rohlíček, který lehce křupne při prvním soustu a vzápětí se pomalu začne doslova rozplývat na jazyku. S kvalitní vanilkou to bude pořádná jízda. 

 

Ingredience: 

210 g hladké mouky
100 g mletých ořechů (vlašské, lískové nebo mandle)
40 g moučkového cukru (+na obalení)
210 g másla
2 žloutky 

 

Těsto můžete vypracovat ručně, není nijak náročné. Pokud však dáváte přednost technice, robotem s K metlou nic nezkazíte.

 

V robotu:
Dvě třetiny mouky, ořechy a cukr smícháme v míse a přidáme na mini kostičky nakrájené máslo a oba žloutky. Použijeme míchací metlu (= K metla nebo taky plochá metla) a robota zapneme na malé otáčky. Těsto se za chvíli zpracuje - napřed bude vypadat jako drobenka, ale za chvíli se spojí. Na vál si vysypeme část zbylé mouky a do něj přendáme těsto. Začneme hníst rukama, přidáme zbylou mouku, ale pozor, těsto nesmí být suché! Pokud bude moc moučné, rohlíčky budou tvrdé. Výsledné těsto by se mělo trochu lepit na ruce.

Ručně:
Na vál si vysypeme dvě třetiny mouky, ořechy a cukr, uděláme důlek, do kterého přijdou žloutky. Ještě přidejte na mini kostičky nakrájené máslo a zpracujte rukama. Postupně přidávejte zbytek mouky, ale těsto nesmí být moc suché! Ve výsledku by mělo trochu lepit.

Já tvaruju rohlíčky do formičky a vyklepnu je na plech.

Pečeme na 180 stupňů kolem 10 minut. Opravdu je hlídejte. Hotové jsou, až jsou ze spoda lehce hnědé a okraje do zlatova. 


Po upečení je nechte pár minut vychladnout a pak obalujte nejlépe v domácím vanilkovém (moučkovém) cukru.

Pokud nemáte domácí, smíchejte 2 pytlíky vanilkového cukru s asi 120 gramy moučkového cukru. 

  

 

  

A když už jste v tom pečení, zkuste i mandlové stromečky. Vypadají krásně a ještě lépe chutnají.

 

Mandlové stromečky s čokoládou

Ingredience na cca 30 ks:

Těsto:
120 g másla
40 g cukru moučka
1 vanilkový cukr moučka
2 žloutky
130 g mletých mandlí
130 g hladké mouky

Krém:
100 g másla
40 g cukru moučka
50 g rozpuštěné hořké čokolády
30 g mletých mandlí
(rum)


Na ozdobu:

Hořká a bílá čokoláda, sekané mandle, ořechy... 

 

 

Tip: Pokud chcete cukroví plnit hned po vychladnutí upečených sušenek, určitě si udělejte krém jako první. 

Krém:
Vyšlehejte máslo s cukrem a pak zašlehejte rozpuštěnou čokoládu. Nakonec přidejte mleté mandle a rum a dejte vychladit do lednice. 

Těsto:
Do robota dejte nejdřív máslo, cukry a žloutky a promíchejte. Pak zapracujte mandle a mouku a nakonec ručně zpracujte těsto do koule a dejte na půl hodiny do lednice. 

Po vytažení z lednice těsto vyválejte a vykrajujte stromečky. 

Pečte na 180 stupňů několik minut. Já peču kolem 10 minut. Až budou kraje stromečků do zlatova, plech vytahujte.

Nechte je vychladnout a slepujte krémem. Po naplnění nechte opět vychladnout v lednici a pak zdobte rozpuštěnou čokoládou.  

   

 

Budu ráda, když mi napíšete na Instagram, jak se Vám cukroví povedlo a třeba i Váš oblíbený recept. Přeji Vám krásný advent!

Johana 

@johapekla

 

 

Zpět do obchodu